Carina Pastoor
Beleidsadviseur Jeugd, Team Sociale Ontwikkeling
‘’Tijdens mijn sollicitatie was ik direct op mijn gemak. De organisatie werd niet mooier voorgespiegeld dan het is en er werd niet om zaken heen gedraaid.’’
Stel je voor: je leest allerlei mooie verhalen over een werkgever. Je vraagt je dan vast af; hoe is dat nou in het echt? Carina is een van onze nieuwe aanwinsten die daar het antwoord op weet. Ze begon in april 2023 binnen het team Sociale Ontwikkeling en vertelt hoe zij haar start bij de gemeente Waalre heeft ervaren.
Hoe was het om bij de gemeente Waalre te solliciteren?
Ik was benieuwd hoe de sfeer in de organisatie zou zijn en of dat zou passen. Ik kende Waalre vooral als een mooie, ontwikkelde gemeente. Ik ging wel eens quizzen bij ’t Stationskoffiehuis, maar verder kende ik er weinig.
Tijdens mijn sollicitatie was ik direct op mijn gemak. Ik had goede interactie met de mensen die het gesprek voerden. Er werd me rustig en duidelijk uitgelegd waar we het over gingen hebben, en dat ik de ruimte mocht nemen om vragen te stellen. Het gesprek had daardoor een prettig en open karakter. Dat sprak me aan.
De organisatie werd niet mooier voorgespiegeld dan het is en er werd niet om zaken heen gedraaid. Ik had sterk het gevoel dat er een echt verhaal werd verteld. Er werd bijvoorbeeld open gesproken over hoge werkdruk, dat voelde oprecht en realistisch.
En toen, je eerste werkdag. Hoe was dat?
Een feestelijk en warm welkom! Op mijn eerste werkdag was er een introductiemoment voor alle nieuwe teammanagers. Ik had niet verwacht dat er zoveel medewerkers zouden komen! Kort van tevoren werd mij gevraagd: Ohja, wil jij je zo ook even voorstellen? Dat vond ik gelukkig geen probleem. Na de introductie was er een lunch met alle medewerkers en kwam iedereen een handje geven.
Natuurlijk was dit een uniek moment, maar het is wel kenmerkend voor de organisatie: de sfeer is prettig en de saamhorigheid is groot. Iedereen komt erop af omdat het belangrijk wordt gevonden. Die positieve uitstraling zie en voel je als nieuwe medewerker duidelijk. Daardoor voelde mijn eerste werkdag als een feestje.
Daarna ging je echt aan de slag. Hoe heb je je eerste werkmaanden ervaren?
Het wordt hier belangrijk gevonden dat de persoon en de vaardigheden passen bij het team en de functie. Ik heb bij verschillende gemeenten gewerkt en ervaring met jeugdzorg, maar ik had geen beleidservaring. Beleid is heel breed, dus de thema’s jeugdgezondheid en jeugdpreventie waren nieuw. Ik was van te voren wat twijfelachtig over mezelf; past dit wel? Ik merkte tijdens de sollicitatie en bij mijn start dat er veel ruimte is om te ontwikkelen. De ervaring volgt vanzelf. Mijn leidinggevende zei: neem er maar een jaar voor om alles van de organisatie te leren kennen.
De eerste week maakte ik vooral kennis met collega’s en de systemen, daarna ben ik gelijk in de inhoud gedoken. Na een paar weken heb ik de tijd genomen om mijn takenpakket te bestuderen. De diversiteit is leuk, ik hou van de afwisseling. Geen dag is hetzelfde.
Er wordt hard gewerkt, maar teammanagers hebben echt aandacht voor je en vragen wat je nodig hebt. Ook collega’s vragen hoe het met je gaat. De grote diversiteit kan namelijk een valkuil zijn. Ik vind het lekker om het druk te hebben, maar als het teveel wordt kan ik dat aangeven. En als je te lang doorwerkt, dan wordt dat ook gezegd. Je wordt in bescherming genomen. Dat vind ik fijn. Er is oog voor de medewerkers en voor elkaar.
Je kunt hier jezelf zijn, hoeft niet meteen alles te weten en kan dat ook uitspreken. Eerlijk kunnen zijn geeft een gevoel van veiligheid. Sterker nog, daar wordt actief om gevraagd. Ik voel dat je open kan zijn. Ik mag alles vragen, niks is te gek en iedereen wil helpen.
Onze organisatie is klein, maar plat. We werken hybride en met flexplekken. Hoe werkt dat voor jou?
Het werken is heel flexibel. Ik houd van de vrijheid om mijn tijd zelf in te delen. Natuurlijk houd je rekening met elkaar. De indeling van het gebouw helpt daarbij. In de kantoortuin zoek je elkaar snel en makkelijk op. Bellen werkt ook. Als ik focustijd nodig heb, doe ik dat op mijn thuiswerkdagen. En als het nodig is om fysiek af te spreken is dat altijd wel te regelen. Je leert snel waar je terecht kunt als er iets is, je vindt belangrijke informatie via intranet ‘Joost’. Dat is zo makkelijk.
De samenwerking is echt een pluspunt. De sfeer is prettig, informeel, niet strak en de lijnen zijn kort. Schakelen gaat snel en iedereen is benaderbaar. Iedereen werkt heel hard maar er is ook ruimte voor een grapje en leuke dingen. Alle verschillende afdelingen doen het samen. We werken er samen hard aan om Waalre een fijne gemeente te laten zijn voor de inwoners. Ik merk bij mensen echt trots. Dat heb ik zelf ook al.
Wat is er uniek aan werken voor Waalre?
De organisatie staat als een huis, het is allemaal goed geregeld. De cultuur is open en respectvol. Deze werkcultuur is met elkaar gecreëerd, vooral dat is uniek voor Waalre. Ik denk dat het op heel veel plekken niet zo is als hier. Ik ga met plezier naar mijn werk. Het is gewoon écht leuk. Ik vraag me wel eens af: Wanneer komt er iets dat ik echt stom vind? Want dat heb ik nog niet gehad. Maar dan denk ik: dat komt hier ook wel weer goed.